HomeWat zijn Asian Handicaps?Geen categorieWat zijn Asian Handicaps?

Wat zijn Asian Handicaps?

Sportweddenschappen zijn over de hele wereld populair. Maar van oudsher gelden er in elke regio wel weer andere regels. Zo zag de Aziatische markt er lange tijd heel anders uit dan de Europese. Met de komst van online bookmakers zijn bepaalde wedtypen overgewaaid. De Asian Handicap is hier een prachtig voorbeeld van. Bij deze weddenschap geef je de favoriet een kleine (of als je lef hebt een wat grotere) achterstand. Of de underdog krijgt alvast een voorsprong, dat kan natuurlijk ook. En dan is het afwachten hoe de wedstrijd zich ontvouwt. Weet de grote favoriet met een virtuele achterstand nog steeds te winnen of komt de underdog dan langszij? Een Asian Handicap creëert op deze manier extra spanning bij elke wedstrijd.

Hang Cheng betting wordt wedden met een Asian Handicap

De term Asian Handicap werd geïntroduceerd in 1998. Het in Azië populaire Hang Cheng betting moest de westerse markt gaan veroveren, en daar hoorde uiteraard een internationaal klinkende naam bij. De Indonesische bookmaker Joe Phan benaderde hiervoor Joe Saumarez Smith. Deze Britse journalist en gokexpert ging voor een naam die simpel maar duidelijk was, terwijl de Aziatische herkomst er nog steeds in doorscheen. Sinds 1998 gaat Hang Chang betting buiten Azië dus door het leven als Asian Handicap.

Er zijn veel verschillende sporten waarbij wedden met een Asian Handicap mogelijk is. Toch komen we dit wedtype vooral bij voetbal tegen. Dat komt doordat voetbal een van de weinige sporten is waarin gelijkspel veel voorkomt. De Asian Handicap dwingt je echter om te kiezen. Zelfs de underdog kan winnen, als je het team maar genoeg doelpunten voorsprong geeft. Met dit extra spelelement maak je de weddenschap zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt.

Wedden met een virtuele voorsprong of achterstand

Bij een Asian Handicap begin je (heel logisch) met een handicap. En dat is in dit geval een kleine achterstand of voorsprong. Het doel is om te bepalen wie inclusief die virtuele voorsprong of achterstand de uiteindelijke winnaar wordt. In de wereld van de Asian Handicaps bestaat er namelijk geen gelijkspel. Misschien is dat ook wel de grote charme van Hang Cheng betting.

Laten we het wedden met een Asian Handicap even verduidelijken met een voorbeeld. Stel je kiest voor de Eredivisie wedstrijd tussen PSV en VVV Venlo. De kans dat PSV deze wedstrijd glansrijk gaat winnen, is natuurlijk groot. Maar wat gebeurt er als de Eindhovenaren voor aanvang van de wedstrijd al een virtuele achterstand hebben van 1 of 2 doelpunten? Dan is het nog maar de vraag of PSV die virtuele achterstand goed weet te maken.

In dit geval zetten we 100 euro in op een weddenschap waarbij PSV 1 doelpunt achterstand krijgt (PSV -1). De bookmaker zet de odds bij deze weddenschap op 1.52. Dit levert de volgende mogelijkheden op:

  • PSV wint de wedstrijd met 2 of meer doelpunten verschil. Die ene virtuele goal achterstand heeft aan het einde van de 90 minuten dus geen invloed op het spel gehad. We winnen de weddenschap en krijgen van de bookmaker (100 x 1.52) 152 euro uitgekeerd.
  • De wedstrijd is spannend en PSV schopt net 1 bal meer in het doel dan VVV Venlo. Maar omdat PSV nog 1 doelpunt goed te maken had, is het virtueel gezien gelijkspel. We winnen niets en we verliezen niets, want we krijgen die inzet van 100 euro van de bookmaker terug.
  • De wedstrijd eindigt in gelijkspel. De virtuele achterstand van PSV nekt ons waardoor we de weddenschap verliezen en die 100 euro kwijt zijn.
  • VVV Venlo scoort vaker dan PSV en wint de wedstrijd. Dat betekent wederom dat de weddenschap verloren is.

Je kunt er ook voor kiezen om VVV Venlo juist een doelpunt voorsprong te geven (VVV +1). Voor het begin van de wedstrijd staat het dus al 0-1 voor de ploeg uit Venlo. PSV moet dan minstens 2 doelpunten scoren om te winnen. Maar hoe zit het met de kansen voor jou om de weddenschap te winnen?

  • VVV Venlo wint de wedstrijd. Met die ene virtuele goal erbij geteld, lijkt het al helemaal een klinkende overwinning. Hoe dan ook, jij weet de weddenschap met Asian Handicap te winnen.
  • De twee duellerende teams houden elkaar in balans waardoor de wedstrijd eindigt in gelijkspel. Het virtuele doelpunt redt VVV (en jou) zodat de bookmaker je geld schuldig is.
  • PSV wint nipt met 1 doelpunt verschil. Voor deze weddenschap met een Asian Handicap betekent dit gelijkspel. En bij gelijkspel ben je geen verliezer, maar ook geen winnaar. Je krijgt je inzet terug.
  • VVV Venlo zit totaal niet in de wedstrijd en scoort minimaal 2 doelpunten minder dan PSV. De ene virtuele goal voorsprong helpt dus niets. Je bent je geld voor deze weddenschap dus kwijt.

Wat doet een virtuele voorsprong of achterstand met de odds?

Het lijkt alsof het maar weinig uitmaakt of je inzet op een virtuele achterstand voor de favoriet of een virtuele voorsprong voor de underdog. En in theorie is dat misschien ook wel zo. Toch is de ene weddenschap een stuk risicovoller dan de andere. Dat is meteen duidelijk terug te zien in de odds.

Hiervoor gaan we weer terug naar de wedstrijd tussen PSV en VVV Venlo. Als je voor een reguliere 1×2 weddenschap gaat, staan de odds bij winst voor PSV op 1.35. De Asian Handicap maakt de weddenschap meteen een stukje lastiger waardoor de odds vanzelf omhoog gaan. De odds voor de weddenschap PSV -1 staan op 1.52. Maar als we dit vergelijken met VVV Venlo +1 dan zien het er al heel anders uit. Bij 1 virtuele goal voorsprong voor de Limburgers staan de odds namelijk op 2.55. Deze cijfers laten wel zien dat de bookmaker gelooft dat PSV minimaal 2 keer scoort. De verwachting is namelijk dat een achterstand van 0-1 tijdens de wedstrijd gewoon wordt omgezet in een voorsprong. Vandaar de relatief lage odds bij winst voor PSV (1.52), terwijl je maar liefst 2.55 keer je inzet terugkrijgt als VVV de 0-1 voorsprong weet vast te houden. Hoe groter de virtuele voorsprong of achterstand is, hoe hoger de odds worden. Een beetje risico nemen, loont zich dus zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© UiCore 2024. All Rights Reserved.

This is a staging environment