HomeBijna heel Amerika opent de markt voor sportweddenschappenGeen categorieBijna heel Amerika opent de markt voor sportweddenschappen

Bijna heel Amerika opent de markt voor sportweddenschappen

Sportweddenschappen Amerika

De Nederlandse overheid is alweer een tijdje druk bezig met de nieuwe wet op de kansspelen. Maar Nederland is zeker niet het enige land dat zich buigt over de regels omtrent het online gokken. Ook in de Verenigde Staten is dit een kwestie die speelt. De wetten waren tot nu toe behoorlijk streng in Amerika. Want wie legaal wilde gokken op sportwedstrijden, kon hiervoor alleen terecht in de staat Nevada. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft hier nu een einde aan gemaakt. Met het schrappen van de Professional and Amateur Sports Protection Act uit 1992 is de weg vrij voor iedere liefhebber van sportweddenschappen. In veel staten wordt er inmiddels hard gewerkt om de eerste wedkantoren te openen. Daarnaast kunnen Amerikaanse gokkers zich vanaf nu ook volledig legaal gaan storten op het online wedden op sport.

Het einde van een monopoliepositie

De staat Nevada is vooral bekend van dé gokstad van de wereld: Las Vegas. In 1992 kreeg Nevada een monopoliepositie als het ging om het wedden op sport. Dit maakte het onmogelijk voor bookmakers om zich in andere staten te vestigen. In eerste instantie ging het alleen om echte wedkantoren, maar inmiddels gaat het ook om online bookmakers. Een legalisering van de gokmarkt biedt dus opeens tal van mogelijkheden. Nu is het wel zo dat het hof ervoor heeft gekozen dat elke staat afzonderlijk verantwoordelijk is voor de uitvoering van de wet. Ze hebben daarbij zelf de keuze of ze het wedden op sport legaliseren of niet.

Veel sportbonden zijn niet blij met deze ontwikkeling. Onder andere de National Football League (NFL) is tegen omdat het de integriteit van de sport op een negatieve manier zou beïnvloeden. De verschillende staten zien echter een mogelijkheid om meer inkomsten te genereren. Naar schatting gaat er per jaar 150 miljard dollar om in de illegale gokmarkt, en dat is belastingtechnisch natuurlijk heel aantrekkelijk. Het schrappen van de wet uit 1992 is in veel Amerikaanse staten logischerwijs met gejuich ontvangen.

De eerste stappen zijn gezet

In Nederland is de online gokmarkt vooral gericht op voetbal. En eigenlijk is dat in heel Europa het geval. De Amerikaanse sportfans kijken daarentegen vooral naar basketbal, American football, ijshockey en honkbal. Dit zijn sporten waar je ook prima op kunt wedden. De meeste staten geloven er in ieder geval in.

Het Hooggerechtshof deed zijn uitspraak op 14 mei en inmiddels is New Jersey al behoorlijk ver in het uitvoeren van de plannen. Het is niet zo gek dat New Jersey hierin vooroploopt, want het was deze staat die de zaak aankaartte bij het hof. Delaware is al bijna net zover als New Jersey. Mississippi, Iowa, Connecticut, New York, West Virginia en Pennsylvania hebben de nieuwe wetgeving op staatsniveau al aangenomen, dus de eerste stappen zijn gezet. Maar het is nog even wachten voordat er in deze staten daadwerkelijk veranderingen worden doorgevoerd. Verder zijn er nog dertien andere staten (waaronder Oklahoma en Massachusetts) waar voorzichtig de eerste voorstellen zijn ingediend om het legaliseren van sportweddenschappen mogelijk te maken. Het is wel duidelijk dat het Hooggerechtshof aan een grote wens tegemoet is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© UiCore 2024. All Rights Reserved.

This is a staging environment